Zoals jullie denk ik al weten ben ik gek op Dulce de Leche, voor diegene die nog niet weten wat dulce de leche is dulce de leche is een caramelachtige pasta gemaakt van gecondenseerde melk waarmee je de lekkerste dingen kunt maken. Ik maakte er in het verleden al 5 verschillende lekkernijen mee o.a. de Chocolade Dulce de Leche Cheesecake, Dulce de Leche Brownies en de Salted Chocolade Dulce de Leche Taart. Oké nog eentje dan…deze Dulce de Leche cake met chocolade ganache en hazelnoten is te lekker om niet te delen! Goede voornemens heb ik niet dus daarom begin ik het jaar direct goed met deze heerlijke cake die absoluut niet moeilijk is om te maken en waar je zeker weten van gaat genieten!
Dulce de Leche Cake
Ingrediënten :
Cake :
- 220 gram licht bruine basterdsuiker
- 225 gram gezouten roomboter, kamertemperatuur
- 5 eieren, large
- 330 gram Dulce de Leche
- 1 theelepel vanille-extract
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
Chocolade ganache :
- 130 gram slagroom
- 70 gram witte basterdsuiker
- 200 pure chocolade >70% cacao
Extra nodig :
- Cakeblik van 26 cm
- Bakpapier
- Spatel
- Aluminiumfolie
- 80 gram hazelnoten
Bereidingswijze :
Cake :
- Maak een dag van te voren 2 blikjes Dulce de Leche, de dulce de leche die je overhoud is heerlijk op brood of tussen 2 koekjes
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier
- Verwarm de dulce de leche au bain marie totdat deze vloeibaar word, laat de dulce de leche iets afkoelen
- Meng in een kom de bloem en het bakpoeder door elkaar
- Doe de suiker en de roomboter in en kom en mix totdat er een licht en romig mengsel ontstaat
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig opgenomen is
- Gebruik tussendoor een spatel om de zijkanten van de kom schoon te maken
- Voeg de dulce de leche en het vanille-extract toe en mix het geheel goed door elkaar
- Voeg in 2 x het bloemmengsel toe en meng alles met een spatel goed door elkaar
- Verdeel het mengsel over de voorbereidde bakvorm
- Zet de bakvorm iets onder het midden in de voorverwarmde oven
- Bak de cake voor 30 minuten, dek de cake na 30 min af met aluminiumfolie (dit zorg ervoor dat de cake niet te donker word tijdens het bakken) en bak de cake voor nog eens 30 minuten of totdat een satéprikker geprikt in het midden er schoon uitkomt
- Haal de cake uit de oven en laat de cake 20 minuten afkoelen in de vorm
- Haal de cake uit de vorm en laat de cake volledig afkoelen op een rooster
Roosteren van Hazelnoten :
- Hak de hazelnoten fijn
- Verwarm een pan, belangrijk is dat de pan goed heet is
- Doe de hazelnoten in en de pan en rooster ze voor ongeveer 5 minuten, belangrijk is om de pan elke 30 sec even te schudden hierdoor worden de hazelnoten gelijkmatig geroosterd
- Leg de geroosterde hazelnoten op een bord en laat ze afkoelen
Chocolade Ganache :
- Hak de chocolade in kleine stukjes en doe de chocolade in een hittebestendige kom
- Doe de slagroom en de suiker in een pannetje en verwarm dit op een middelhoog vuur totdat de suiker volledig is opgelost
- Verwarm de slagroom verder tot het begint te borrelen langs de rand
- Schenk de slagroom over de chocolade en laat het 5 minuten staan
- Roer het geheel met een spatel door elkaar totdat er een glad mengsel ontstaat
Cake :
- Schenk de chocolade ganache over de afgekoelde cake en strooi de hazelnoten er overheen (leg een stukje bakpapier onder het rooster voordat je de chocolade ganache over de cake gaat schenken dit voorkomt dat je keuken helemaal onder de chocolade ganache komt te zitten)
- Laat de chocolade ganach iets hard worden voordat je de cake in plakjes snijd en serveert
>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin,
Instagram (username Marinasbakerynl)
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
Heb je iets gebakken van mijn blog…….
Deel je foto’s via Facebook, Twitter of Instagram
tag mij (@marinasbakery) in je bericht (twitter)
of # of @marinasbakerynl (Facebook & instagram)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Tonny zegt
Ik ben nu de cake aan het bakken, heb precies gedaan wat in je recept staat. Na 30 min alumiumfolie erover gedaan en weer 30 min bakken. Maar haalde net het folie eraf en trok een deel vd cake mee. Hij is nog heel erg vochtig. Dus bak hem nu zonder folie wat langer. Hopelijk is hij dan wel goed. Heb ik iets fout gedaan? Groetjes
Marina zegt
Beste Tonny,
De cake word afgedekt met aluminiumfolie, de folie moet het de cake niet raken. Onze oven kan ook verschillen kwa temperatuur daardoor kan het zo zijn dat in jou oven deze cake iets langer gebakken moet worden. Ik hoop dat je hier iets mee kan.
Groetjes,
Marina
Tonny zegt
Marina, ik heb de cake nog een half uur langer in de oven laten staan, temperatuur iets lager gezet. Daarna was de cake droog, dus goed gebakken. De cake kwam bij mij na het eerste half uur bakken al bijna boven het bakblik uit, dus daardoor raakte de cake het aluminiumfolie en bleef plakken. Misschien de volgende keer een grotere vorm gebruiken, bijv een tulband. In ieder geval dank je wel voor je reactie. Groetjes