Hoog op mijn to-do lijstje stond al een hele tijd deze salted chocolate dulce de leche taart, een taart die alles heeft wat ik lekker vind, een knapperige bodem, dulce de leche en chocolade met grof zeezout! Mij kan je letterlijk en figuurlijk wakker maken voor een puntje van deze taart. Ik heb stiekem altijd wel een meerdere blikjes dulce de leche klaar staan om gebruikt te worden wat de verleiding nog groter maakt om deze taart te maken. Voor je het weet zit je net als mij te genieten van een puntje van deze heerlijke taart! Dulce de leche over….. bak er bijv. brownies, een cheesecake of een cake mee!
Salted Chocolate Dulce de Leche Taart
Ingrediënten :
Taartbodem :
- 3 eieren, large
- 85 gram ongezouten roomboter in blokjes, kamertemperatuur
- 70 gram witte basterdsuiker
- 170 gram bloem
- Snufje zout
Vulling :
- 450 gram dulce de leche (1 1/2 blikje)
- 400 gram melk of pure chocolade
- 150 ml slagroom
- 25 gram ongezouten roomboter
- 1/2 theelepel zeezout
- Extra zeezout naar smaak om over de taart heen te strooien
Extra nodig :
- Bakvorm met een losse bodem, 23 cm x 5 cm
- Evt. een Foodprocessor
- Evt. een kom + houten lepel
- Huishoudfolie
- Deegroller
- Bakpapier
- Bakbonen of rijst
- Evt. een spatel
Bereidingswijze :
- Maak een dag van te voren de Dulce de Leche
- Voor de taartbodem gemaakt met de foodprocessor : Splits de eieren. Doe de 3 eidooiers samen met de ongezouten roomboter in de foodprocessor en meng totdat er een glad mengsel ontstaat. Voeg de basterdsuiker toe en meng het geheel kort door elkaar. Voeg als laatste de bloem en het snufje zout toe en meng totdat het deeg goed samenkomt en lijkt op grof broodkruim. Strooi een beetje bloem op het aanrecht, haal het deeg uit de foodprocessor en kneed totdat er een mooi en soepel deeg ontstaat (kneed niet te lang). Vorm het deeg in een dikke schijf, wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het deeg 1 uur in de koelkast
- Voor de taartbodem met de hand : Splits de eieren. Doe de 3 eidooiers samen met de ongezouten roomboter in een grote kom en meng het met een houten lepel door elkaar totdat er een glad mengsel ontstaat. Voeg de basterdsuiker toe en met het geheel kort door elkaar. Voeg als laatste de bloem en het snufje zou toe en meng totdat het deeg goed samenkomt en lijkt op grof broodkruim. Strooi een beetje bloem op het aanrecht, haal het deeg uit de kom en kneed totdat er een mooi en soepel deeg ontstaat (kneed niet te lang). Vorm het deeg in een dikke schijf, wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het deeg 1 uur in de koelkast
- Vet de taartvorm goed in
- Strooi een beetje bloem op het aanrecht, haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot een 1/2 cm dikte
- Bekleed de bakvorm met het deeg
- Gebruik een bolletje deeg om het deeg goed in de vorm te drukken, hierdoor neemt de taartbodem mooi de vorm van de bakvorm aan
- Snijd het overtollige deeg langs de rand weg (of gebruik hiervoor de deegroller) en zet de taartvorm 30 minuten in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Haal de bakvorm uit de koelkast, bekleed de binnenkant van de bakvorm met bakpapier en vul de bakvorm met bakbonen of rijst (blind bakken)
- Schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de taartbodem voor 20 minuten
- Verwijder na 20 minuten het bakpapier met de bakbonen of rijst
- Schuif de bakvorm terug in de oven en bak de taartbodem nogmaals voor 5 minuten of totdat de bodem mooi egaal zandkleurig is
- Haal de bakvorm uit de oven en laat de taartbodem volledig afkoelen in de vorm
- Verdeel de Dulce de Leche over de afgekoelde taartbodem en strijk de bovenkant glad
- Zet de bakvorm in de koelkast
- Doe de chocolade, de slagroom, de ongezouten roomboter en het zeezout in en kom en verwarm deze au bain marie. Roer het af en toe goed door totdat alles goed gemengd is en er een glad mengsel ontstaat
- Haal de kom van de pan af en laat het chocolade mengsel afkoelen tot kamertemperatuur (leg een stukje huishoudfolie bovenop het chocolade mengsel)
- Haal de bakvorm uit de koelkast en verdeel het chocolade mengsel over de dulce de leche heen (strijk de bovenkant evt. glad)
- Strooi als finishing touch nog wat extra zeezout over de bovenkat van de taart en zet de taart terug in de koelkast om op te stijven
- Haal de taart 1 uur voor het serveren uit de koelkast en snijd de taart aan met een warm, droog mes
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ziet er heerlijk uit, dank je wel voor het recept. Deze taart ga ik binnenkort maken.
Dat ziet er heerlijk uit, hier ga ik echt van water tanden……. Dat ga ik zeker binnenkort maken.